Το 2007, κατά την κατασκευή αιολικού πάρκου στον λόφο Αρβάλα, ήρθαν στο φως υπολείμματα οχυρωματικού περιβόλου της κλασσικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.).
Ο λόφος βρίσκεται αμέσως βόρεια του Κάστρου της Ναυπάκτου και σε απόσταση περίπου 250 μ., ενώ έχει υψόμετρο 256 μέτρα. Νοτιοανατολικά περιβάλλεται από κάθετους ασβεστολιθικούς βράχους, οι οποίοι καθιστούν την πρόσβαση εξαιρετικά δύσκολη.
Η αρχαιολογική έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε έναν τρίπλευρο περίβολο συνολικού μήκους 300 μ. περίπου, με την τέταρτη πλευρά να είναι προσαρμοσμένη στα απότομα βράχια που προαναφέραμε. Είναι κατασκευασμένος από ντόπιο φαιόχρωμο ασβεστόλιθο κατά το τραπεζιόσχημο ανισόδομο σύστημα.
Η πρόσβαση γινόταν από το βορειοδυτικό σκέλος της οχύρωσης μέσω δύο πυλών, (Α και Β στο σχεδιάγραμμα της κάτοψης), στο ανατολικό άκρο του οποίου υπήρχε τετράγωνος πύργος, ο οποίος προστάτευε την είσοδο Α και επόπτευε την γύρω περιοχή. Η πύλη Β, με πλάτος 2,60 μ., πιθανώς ήταν η κύρια πύλη εισόδου. Το τείχος ανατολικά της ήταν ενισχυμένο με ορθογώνιο προμαχώνα.
Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπήρχαν ελάχιστα δείγματα αρχαίων κτιρίων. Στο κεντρικό περίπου τμήμα της ξεχωρίζουν τα θεμέλια ορθογωνίου κτηρίου με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, διαστάσεων 19,40Χ7,75 μέτρων. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν υπολείμματα κεραμικής των κλασσικών χρόνων. Από την μορφή και την θέση του, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι μάλλον επρόκειτο για ναό. Επιγραφή που ανευρέθη 150 μ. περίπου νότια της θέσης και αναφέρει το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κτήριο ίσως ταυτίζεται με το προαναφερόμενο ιερό.
Εκτός από την ελάχιστη κεραμική, ανευρέθη και ένα ρωμαϊκό νόμισμα (ασσάριο) με κεφαλή Ιανού, το οποίο βρέθηκε κοντά στην πύλη Β και υποδηλώνει ότι η οχύρωση ήταν σε χρήση τουλάχιστον μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Πληροφορίες από εδώ:
https://draft.blogger.com/blog/post/edit/4935387571289593342/2023794679302312821
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου