Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ο όρμος Άγιου Παντελεήμονα - Αρχαία Μάραθος

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αρχαία Μάραθος



 Η περιοχή αυτή λίγο έξω από τον Αστακό και πολύ κοντά στο λιμάνι στο πλατυγιάλι είναι συνυφασμένη με το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα κτίσμα του 1876 όπως μαρτυρά μαρμάρινη επιγραφή επάνω απο την είσοδο.


Ο όρμος αυτός είναι ένα φυσικό απάνεμο λιμάνι απο την αρχαιότητα έως τον 19 αιώνα, υπάρχουν ακόμη οι πέτρινες προβλήτες μέσα στην θάλασσα 



Το συγκεκριμένο αυτό λιμάνι (όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στην ιστορία του) χρησιμοποιούταν ως ασφαλές αγκυροβόλιο μικρών πλοίων και κατά τον 19ο μ.Χ. αιώνα είχαν χτιστεί εκεί αποθήκες και βυρσοδεψεία ως αποτέλεσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με το βελανίδι.


 Στη δυτική πλευρά του όρμου και πάνω σε έναν κωνικό λοφίσκο υπάρχει ένα μικρό φρούριο με έξι ημικυκλικούς πύργους, χτισμένο πιθανόν κατά το τέλος της κλασικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν πειρατικές επιδρομές.
Κατά μία άποψη, ο γραφικός ορμίσκος του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αιτωλοακαρνανία, αποτελούσε ασφαλές λιμάνι της αρχαίας πόλης του Αστακού. Κατά άλλους, η οχυρωμένη Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, πολύ κοντά στον όρμο, σχετιζόταν με την αρχαία πόλη Μάραθο ή λειτουργούσε ως καταφύγιο για τις πειρατικές επιδρομές.
Όποια και να ήταν η χρήση της θέσης στην αρχαιότητα, το σίγουρο είναι ότι τα μνημεία της περιοχής, αρχαία και νεότερα, βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, αρκετά αλώβητο, παρά τη γειτνίασή του με το Πλατυγιάλι, που μετατράπηκε σε Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή.



Εκείνο που παρατηρούμε στο τείχος είναι ότι οι ογκόλιθοι πέρα από το πόσο σφιχτά είναι δεμένοι μεταξύ τους παρουσιάζουν και ένα ελαφρώς φούσκωμα προς τα έξω - αυτό φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες- και κάνει τα τείχη της πόλης να φαίνονται από μακριά στιβαρά και απόρθητα





΄΄ο καθηγητής της αρχαιολογίας και Διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, περιγράφει γιατί τα τείχη είχαν αυτή την μορφή και αναφέρει,χαρακτηριστικά:
"Το φούσκωμα της πέτρας της δίνεις
μια ζωντανια. Είναι σα να πιέζεται και φουσκώνει ο μυς της. Δηλαδή βάζει δύναμη για σηκώσει το βάρος! Είναι μια αισθητική η οποία είναι σκόπιμη. Δεν είναι τίποτα τυχαίο! Θα μπορούσαν να τον είχαν λείο τον τειχο και όμως, τον έκαναν έτσι για να φουσκώνουν οι πέτρες για να δείχνουν αυτή την αντοχή και την δύναμη που εκπέμπουν. Μπορεί από μέσα να μην ξέρεις τι είνα, αλλά όταν βλέπεις από έξω λες τι δυνατό τείχος ειναι. Αυτή την εντύπωση πέτυχαν οι αρχαιοι" σχόλιο του George Babani

Η ακρόπολη προστατεύονταν απο έξι ημικυκλικούς πύργους εδώ βλέπουμε έναν από αυτούς




Στον νότιο τμήμα του τείχους το οποίο είναι καλύτερα διατηρημένο υπάρχει μία υδρορροή απο πελεκημένη πέτρα ώστε διαφεύγουν τα νερά απο το εσωτερικό




Η θέα από την ακρόπολη προς τον κόλπο του Αστακού και του Ιονίου πελάγους είναι μοναδική








Πολύ κοντά βρίσκεται το λιμάνι στο πλατυγιάλι



Φωτογραφίες από την Ακρόπολη



















Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα σύμφωνα με μία μαρμάρινη επιγραφή που υπάρχει επάνω απο την είσοδο εγκαινιάστηκε το 1876 (ΔΟΞΗ ΘΕΟΥ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1876)










Φωτογραφία:
Καραίσκος Τάσος

πληροφορίες:https://iaitoloakarnania.gr/2020/07/o-ormos-tou-agiou-pantelehmona-ston-astako/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου