Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 Τα πέντε αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας 

Θέατρο Πλευρώνας

Το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας βρίσκεται δυτικά της αρχαίας πόλης, σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσής της και σε απόσταση 130 μέτρων από την κεντρική πύλη. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π. Χ. (235/4 π.Χ.) μετά την ίδρυση της πόλης. Το μνημείο έχει εξαιρετική θέα προς την πεδινή παραλιακή ζώνη και απέχει 5 χλμ ΒΔ από την πόλη του Μεσολογγίου.
Θέατρο Καλυδώνας

Η ορχήστρα είναι σχεδόν τετράγωνη, διαστάσεων 16 Χ 14 μ. περίπου και η συνολική χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται πως ξεπερνούσε κατά πολύ τους 4000 θεατές καθιστώντας το κατά πολύ μεγαλύτερο από γειτονικά θέατρα όπως αυτά της Μακύνειας και της Πλευρώνας. Η πρωιμότερη χρήση του χώρου προοριζόταν ίσως για την τέλεση κάποιας μυστηριώδους λατρείας. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας.


Θέατρο Μακύνειας

Το θέατρο είναι μονόσφηνο και ίσως χρησιμοποιήθηκε και ως βουλευτήριο. Έχει τοξοειδή ορχήστρα χωρίς οχετό και στενό κοίλο χωρίς διάζωμα, με δεκατέσσερις (14) συνολικά σειρές εδωλίων. Για ένα τόσο μικρό θέατρο δεν προνοήθηκαν κλίμακες ανόδου στο κοίλο.

Τα επίσημα ή τιμώμενα πρόσωπα προορίσθηκε να κάθονται στο βόρειο τμήμα της ορχήστρας. Εκεί το τοξοειδές περίγραμμα του κοίλου διακόπτεται κάθετα από τρεις ευθύγραμμες και παράλληλες σειρές εδωλίων με διάκενο περίπου ένα μέτρο, μεταξύ πρώτης και δεύτερης, και εγκάρσιες πλάκες στην τρίτη βορειότερη σειρά ως ερεισίνωτα, που αναμφίβολα αποτελούσαν την προεδρία. Έτσι οι επίσημοι εκτός από τα δρώμενα στη σκηνή έβλεπαν και τους θεατές. Προ των θέσεων των επισήμων υπάρχει λίθινος θρόνος που προοριζόταν για το τιμώμενο πρόσωπο.

Αρχαίο στάδιο στο Μολύκρειο

Δε θα μπορούσα να παραλείψω το μοναδικό στάδιο στην δυτική Ελλάδα μετά από αυτό την Ολυμπίας
Το στάδιο μήκους 184,60 μέτρων (αττικού τύπου), με τις λίθινες κερκίδες του και την αφετηρία εκκίνησής του, αποκαλύφθηκε πλάι σε ένα κτήριο με λουτρό που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στο Ιερό του αρχαίου Μολυκρείου ή της Μολυκρείας της Αιτωλίας σε αγώνες προς τιμή του Ποσειδώνα. Βρίσκεται στα υψώματα βόρεια της γέφυρας στην θέση Ελληνικά


Θέατρο αρχαίας Στράτου

Το θέατρο του Στράτου είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε έως σήμερα αποκαλυφθέντα θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δεν σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Από τα αποκαλυφθέντα μέρη του καλύτερα σώζονται: οι κερκίδες με τα εδώλια στο βορειανατολικό τμήμα του κοίλου, οι κατώτερες σειρές εδωλίων στις βόρειες κερκίδες, η πρώτη σειρά των εδωλίων, οι λεγόμενες «προεδρίες», η ορχήστρα και ο αποχετευτικός αγωγός, ενώ από το σκηνικό οικοδόμημα, το προσκήνιο και το παρασκήνιο σώζεται μόνο η θεμελίωση.




Θέατρο Ονιάδων

Το μνημείο είναι κτισμένο στη νότια πλευρά υψώματος κοντά στην Αγορά, στο ανατολικό τμήμα της τειχισμένης πόλης, σε σημείο που προσφέρει εξαιρετική θέα στις γύρω πεδινές εκτάσεις, την παλιά κοίτη του Αχελώου και τα παραθαλάσσια μέρη.Διαθέτει την τριμερή οργάνωση ενός ελληνιστικού θεάτρου, αποτελείται δηλαδή από το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή. 




Θα προσθέσω εδώ και αυτό του Αμφιλοχικού Άργους το οποίο δυστυχώς δεν έχει ερευνηθεί ακόμη και βρίσκεται καταχωμένο μέσα σε ιδιοκτησίες και ποιμνιοστάσια







Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Τείχη κλασσικής περιόδου στην θέση Αρβάλα - Μια άγνωστη οχύρωση στην Ναύπακτο

 


Το 2007, κατά την κατασκευή αιολικού πάρκου στον λόφο Αρβάλα, ήρθαν στο φως υπολείμματα οχυρωματικού περιβόλου της κλασσικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.).

Ο λόφος βρίσκεται αμέσως βόρεια του Κάστρου της Ναυπάκτου και σε απόσταση περίπου 250 μ., ενώ έχει υψόμετρο 256 μέτρα. Νοτιοανατολικά περιβάλλεται από κάθετους ασβεστολιθικούς βράχους, οι οποίοι καθιστούν την πρόσβαση εξαιρετικά δύσκολη.

Η αρχαιολογική έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε έναν τρίπλευρο περίβολο συνολικού μήκους 300 μ. περίπου, με την τέταρτη πλευρά να είναι προσαρμοσμένη στα απότομα βράχια που προαναφέραμε. Είναι κατασκευασμένος από ντόπιο φαιόχρωμο ασβεστόλιθο κατά το τραπεζιόσχημο ανισόδομο σύστημα. 

Η πρόσβαση γινόταν από το βορειοδυτικό σκέλος της οχύρωσης μέσω δύο πυλών, (Α και Β στο σχεδιάγραμμα της κάτοψης), στο ανατολικό άκρο του οποίου υπήρχε τετράγωνος πύργος, ο οποίος προστάτευε την είσοδο Α και επόπτευε την γύρω περιοχή. Η πύλη Β, με πλάτος 2,60 μ., πιθανώς ήταν η κύρια πύλη εισόδου. Το τείχος ανατολικά της ήταν ενισχυμένο με ορθογώνιο προμαχώνα.




Στο εσωτερικό της οχύρωσης υπήρχαν ελάχιστα δείγματα αρχαίων κτιρίων. Στο κεντρικό περίπου τμήμα της ξεχωρίζουν τα θεμέλια ορθογωνίου κτηρίου με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, διαστάσεων 19,40Χ7,75 μέτρων. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν υπολείμματα κεραμικής των κλασσικών χρόνων. Από την μορφή και την θέση του, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι μάλλον επρόκειτο για ναό. Επιγραφή που ανευρέθη 150 μ. περίπου νότια της θέσης και αναφέρει το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κτήριο ίσως ταυτίζεται με το προαναφερόμενο ιερό.

Εκτός από την ελάχιστη κεραμική, ανευρέθη και ένα ρωμαϊκό νόμισμα (ασσάριο) με κεφαλή Ιανού, το οποίο βρέθηκε κοντά στην πύλη Β και υποδηλώνει ότι η οχύρωση ήταν σε χρήση τουλάχιστον μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.










Πληροφορίες από εδώ:

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/4935387571289593342/2023794679302312821

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Ο βυζαντινός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 13ος αι - Μοναστηράκι Βόνιτσας


Ο ναός του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά της Ακαρνανίας .Παλαιότερα αποτελούσε καθολικό μοναστηριού το οποίο σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ταυτίζεται με την βυζαντινή μονή Σφετών. 

Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό επάνω σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στον κάμπο της Βόνιτσας και τον Αμβρακικό κόλπο...

 










Η Βόνιτσα με το κάστρο της

Η θέα από τον ναό προς τον κάμπο της Βόνιτσας και τον Αμβρακικό κόλπο


πληροφορίες για τον ναό εδώ:

https://www.academia.edu/39573217/%CE%9F_%CE%9D%CE%91%CE%9F%CE%A3_%CE%A4%CE%9F%CE%A5_%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A3_%CE%A3%CE%A4%CE%9F_%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99_%CE%92%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%97%CE%A3